header line
Visie & doel
Realisaties
Onderwijs
Finado
Zambia
Contact
foto
Realisaties 2013
Concreet zullen we Finado vzw steunen in de financiële ondersteuning van de BEWA lagere school in Fiche, 120 km ten Noorden van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, in de regio Oromia. BEWA is op dit moment nog een relatief klein schooltje met vier leerjaren. Toch zitten er in die vier leerjaren maar liefst 493 leerlingen. Er is een groep die les krijgt in de voormiddag en er is een groep die les krijgt in de namiddag. Klassen van 70 of 80 leerlingen zijn geen uitzondering. Fiche ligt op het platteland en de meeste kinderen hun ouders zijn boeren. Ze komen van ver naar deze school. De bestaande, uit leem opgetrokken klassen zij letterlijk tot op de draad versleten. Er is nood aan nieuwe gebouwen, meubilair...

Aangezien er op de school geen lopend water aanwezig was, bracht Finado in eerste instantie water naar de school, en werd er een sanitair blok met stromend water gebouwd, ter vervanging van de bestaande kleine constructie uit metaalplaten. Vervolgens bouwde Finado in 2012-2013 al een eerste klassenblok met vier klaslokalen.

Door de recente gunstige evolutie van de school, heeft de directie nu van de overheid de toelating gekregen om naast graad 1 tot 4 ook graad 5 tot 8 in te richten op de site! Finado is nu op heel korte termijn op zoek naar middelen om dit project verder te realiseren. Het gaat dan in eerste instantie om het bouwen van de nodige klaslokalen. Het terrein is meer dan groot genoeg, dus aan plaats is er alvast geen gebrek. (http://www.finado.be/).

GCMF is de afkorting van Give the Children of Mgonwe a Future. Mpongwe is een district, in het noorden van Zambia. Dit project is opgestart door de slechte staat van veel scholen, het gebrek aan hygiëne en het grote aantal weeskinderen en de nood daar iets aan te veranderen. GCMF heeft vele projecten (het wees-project, de bouw van scholen, onderwijswoningen, maïsmolens, waterpompen, ...). Het project dat wij concreet met Student Kick-Off steunen is de afwerking van de sanitaire gebouwen, zodat de eerste studenten ook effectief les kunnen krijgen in de gebouwde schooltjes. (http://www.mpongwe.nl/).

Realisaties 2012
Ondertussen is de start van het academiejaar al even achter de rug en tellen sommigen misschien al af naar de zomervakantie. Maar voor ons, de organisatoren van Student Kick-Off, ligt september 2012 nog vers in het geheugen. Deze topeditie bracht via Students for Students namelijk maar liefst 24.957 euro op voor het goede doel, allemaal dankzij de individuele bijdrage van een symbolische euro door de gulle Gentse student op Student Kick-Off.

Dit bedrag werd zorgvuldig verdeeld over Finado vzw in Ethiopie en GCMF (Give the Children in Mpongwe a Future) in Zambia. In 2012 bezochten enkele afgevaardigden van Student Kick-Off reeds het project in Ethiopië en bij hun enthousiaste terugkomst werd de knoop al gauw doorgehakt: wij blijven dit project ook in 2012 steunen. Gezien onze visie dat elk kind een basisrecht op onderwijs heeft ook duidelijk uitgedragen werd door GCMF, besloten we ook dit project te ondersteunen en de opbrengst te splitsen over beide projecten. Nu, zeven maanden later, gingen enkele afgevaardigden op eigen initiatief even kijken wat er in Zambia precies met al die gulle eurostukken gebeurd is.

Mpongwe ligt in het Kopperbelt gebied en is ongeveer vijf uur rijden de hoofdstad Lusaka. Bij aankomst in dit dorpje overvalt de confrontatie met hitte, droogte en het landelijke leven je onmiddellijk. Kraampjes met grote variëteit aan groenten en fruit, noten en handgemaakte kunstwerkjes maken er deel uit van het dagdagelijkse straatbeeld en verraden wat we reeds verwachtten: mensen moeten zich hier zien te redden met alles wat ze voorhanden hebben. Ondanks het feit dat het hier duidelijk een harde wereld is, stralen de mensen een erg aanstekelijke levensvreugde uit waar je als Mzungu (lokaal woord voor blanke) meteen enorm respect voor krijgt.

Eens aangekomen in Mpongwe werden we hartelijk verwelkomd door Kathleen, een jonge Leuvense straffe madam die zich samen met Stijn, haar partner, twee jaar ter plaatse zal bezighouden met de jeugd in dit dorp. Zij vertelt ons meteen honderd en één verhalen over het leven hier en onze nieuwsgierigheid is amper te onderdrukken, wij willen zien wat zich hier afspeelt en vooral: wij willen helpen!

We vatten de koe onmiddellijk bij de hoorns en bezoeken in de namiddag een opvang voor weeskinderen. Eens aangekomen kijken we onze ogen uit: ongeveer 40 kinderen worden opgevangen door een twaalftal lokale vrouwen. Het enige wat ze hebben zijn een paar hutjes, een put waar ze manueel water uithalen en een molen om maïs te malen. We zien een paar kinderen met een versleten uniform aan: zij gaan naar de basisschool. De meerderheid draagt echter jammer genoeg versleten kleren.

De volgende dag bezoeken we de werf waar GCMF aan een technische school bouwt. In de bouw van deze school zijn alle symbolische euro's van de studenten gekropen. Een paar moedige afgevaardigden steken zelf de handen uit de mouwen en bouwen een voormiddag mee aan wat eind 2014 een plaats van onderwijs moet worden die kinderen verschillende kansen biedt.. De opleidingen die er zullen gegeven worden variëren van lassen tot catering en geven de kinderen van Mpongwe eindelijk de kans zich ook technisch te scholen en een degelijke job te vinden.

foto

De werf begint goed vorm te krijgen en we krijgen een rondleiding door alle gebouwen. We zijn erg onder te indruk want hier is echt over nagedacht: isolatie, duurzaamheid, praktische overwegingen. De mensen die de school bouwen zijn lokale inwoners, die daardoor ook een job hebben en geld verdienen.

Dit project heeft ons enorm geraakt, omdat we de armoede van dichtbij ervaren hebben en tegelijkertijd ook meegeholpen hebben aan de toekomst van elk individueel kind in de streek. En dit allemaal dankzij jou, student in Gent! Duizend maal bedankt van ons en vooral van de kinderen in Zambia! Tot in september!

(geschreven door Liesbeth Browaeys, foto's door David Haesaert)

foto


Realisaties 2011
foto

foto